Ha az embernek gerincsérve van, vagy más gerinccel kapcsolatos megbetegedést diagnosztizálnak nála, akkor sajnos onnantól kezdve az átlagosnál jobban kell figyelnie magára, ha szeretné elkerülni a krónikus fájdalmakat és a műtétet.

A mozgás ilyen esetekben kiemelt fontosságúvá válik: a legtöbb esetben gyaloglást vagy túrázást javasolják az orvosok vagy a táncot, de a legjobb mozgásforma az úszás.

Medence építése lépésről lépésre

Miért az úszás a legjobb választás?

Úszás során a testet nem éri akkora terhelés, mint normális esetekben, az izmokra és ízületekre nem nehezednek különféle erők, így sokkal egyszerűbbé válik a mozgás. A vízben a test pehelykönnyű, így azok is jóval könnyebben tudnak mozogni, akiknek akár a hétköznapi élethelyzetekben gondot okoznak egyes szituációk. A úszás nem terheli meg a gerincoszlopot, ellenben erősíti a gerinc körüli izomzatot.

Hasznos lehet..

Ha kifejezett fájdalmunk van, ne ússzunk, várjunk, amíg enyhülnek a panaszok. Akut fájdalmak esetén inkább kíméljük magunkat, mert több kárt tehetünk, mint hasznot. Nagyon fontos, hogy megtanuljuk az egyes úszásnemeket. Lehet, hogy úgy gondoljuk, jól csináljuk a hátúszást, de ez egyáltalán nem biztos, hogy így van. Nyugodtan kérjük edző segítségét, de az interneten is meg tudjuk nézni a pontos mozdulatokat, aztán pedig ültessük a gyakorlatba. Sokan például fejüket kitartva mellúsznak, ami nem szabályos, ilyenkor meg kell tanulni a víz alá merülni, és csak a levegővételekkor kiemelni a fejünket.

A helytelen mellúszó technika nyaki panaszokat okozhat, ezt pedig egy gerincbetegnek feltétlenül el kellene kerülnie. A legjobb úszásnem gerincbetegek számára a hátúszás, de a szabályosan végzett gyorsúszás is jó lehet. A pillangózást csak akkor érdemes csinálni, ha tényleg tudjuk a pontos mozdulatokat. Ez a legnehezebb úszásnem, ha nem megy, inkább ne erőltessük, mert több kárt tehetünk vele, mint amennyi hasznot hoz.

Lord's of Pool Uszodatechnika

Az úszás csak akkor ér valamit, ha rendszeresen csináljuk. Sajnos sok uszodában nincs kifejezett medence az úszók számára, gyakran kell megosztaniuk a hobbi úszóknak a vizet a profi sportolókkal. Gyakran az is előfordulhat, hogy egy-egy sávban sok ember úszik, ez zavaró lehet, és nem tudunk teljes mértékben a sportra koncentrálni.

A legjobb megoldás az otthoni medence használata. Természetesen nincs mindenkinek lehetősége ötven méteres medencét építeni a hátsó udvarba, de néhány praktikus kiegészítővel, például ellenáramoltató berendezéssel a legkisebb medencében is igazi élmény lehet az úszás. Hetente legalább háromszor fél órát érdemes edzeni annak érdekében, hogy a panaszaink enyhüljenek, és, hogy fittek maradjunk.

Kérdése van? – Keressen minket bizalommal