A medencéknek nagy általánosságban számtalan típusát különíthetjük el a formájuk vagy a rendeltetésük szerint.

Kérjen ajánlatot most

Azonban a legalapvetőbb szinteket vizsgálva összesen kétféle típust különíthetünk el egymástól, lévén vannak kültéri, avagy kerti medencék, valamint léteznek ezek beltéri változatai. Hogy pontosan milyen különbségek is vannak ezek között, annak az alábbiakban igyekeztünk alaposabban is utánajárni.

A kültéri medencék

A kültéri medencék alapvetően sokkal népszerűbbek és elterjedtebbek, mint beltéri változataik, ami elsődlegesen annak köszönhető, hogy egyszerűbb megvalósítani őket, és rendszerint olcsóbbak is, hiszen nem kell nekik kvázi egy külön lakrészt létrehozni. Esetükben nagyon fontos szempontokat kell figyelembe vennünk már a helyük és helyzetük kiválasztásában is. Fontos például a megközelíthetőség, a biztonság, a szomszédok közelsége – avagy a ráláthatóság –, a napjárás, a növények és a fák közelsége – hiszen bizonyára nem akarunk levelekben fürödni –, de persze a méret és a forma is ide sorolható.

A kültéri medencéknek természetesen számtalan alapvető típusát különböztethetjük meg, amelyek rendeltetésük tekintetében nyilvánvalóan megegyeznek, árukban, küllemükben vagy éppen tartósságukban azonban már korántsem. A legtöbb ember által elérhető és egyben ismert típus határozottan a fémvázzal rendelkező felállítható medence, ami különféle méretekben kapható, a többi medencéhez képest relatíve olcsó is. Egyre több udvarban látni is már vidéken ilyeneket a tehetősebb családoknál. Léteznek ezen túlmenően úgynevezett kész medencék, amelyek rendszerint kerámiából, de még gyakrabban poliészterből és polipropilénből készülnek. Előnyük, hogy egyszerűen beépíthetők, könnyen tisztíthatók és tartósak is, ezen túl pedig még messze nem kerülnek annyiba, mint egy komolyabb medence – noha igaz, nem is biztosítja azt a hatást.

Hasznos infók a cikkben

Hasznos infók a cikkben

A kültéri medencék típusai között egyre népszerűbbek a zsaluköves fóliás medencék, amelyek felépítéséhez már nagyobb szakértelem és természetesen kőműves-munkálatok is szükségeltetnek. Drágák ugyan, de nagyon tartósak, és akár nagyobb méretben is kivitelezhetők, így úszómedencékhez is kiválók. A kültéri medencék típusai közül a legismertebb és legklasszikusabb ugyanakkor minden kétséget kizáróan a csempés medence. Ezzel van a legtöbb munka, hiszen minden egyedileg kell kidolgozni, ellenben akkora és olyan formájú medencét készíthetünk magunknak, amilyent csak szeretnénk. Extratartós, így nem csak egy-két évig, hanem megfelelő karbantartás esetén akár hosszú évtizedekig is használható marad.

A beltéri medencék

A beltéri medencék leginkább ugyanazokon az elveken működnek, mint a kültéri változatok esetében feltüntetett utolsó két típus. Hasonlóak lesznek a műszaki paraméterek, a kidolgozás, a technológia is, annyi különbséggel, hogy bizonyos anyagok esetében spórolni lehet, hiszen nincs szükség fagyálló habarcsra és csempére sem – hogy csak két tényezőt emeljünk ki a sok közül.

Természetesen amit megspórolunk ezen a téren, azt kis túlzással elköltjük a beltéri medencék szükséges kiegészítőire, így például fontos a megfelelő takarás annak érdekében, hogy minimalizáljuk a párolgást, de ezen túlmenően egy méretesebb páramentesítőt is nagyon fontos lesz beszereznünk hozzá, hiszen amennyiben ezt kihagyjuk, az egész helyiségben, kialakítástól függően pedig az egész lakásban szenvedhetünk a penészgombától. A kültéri és beltéri medencék tehát végső soron egy árban vannak, amennyiben az egyénileg épített változatra szavazunk.

Kérjen ajánlatot most