Az úszás évszázadok óta az egyik legkedveltebb mozgásforma, az 1896-os első újkori nyári olimpiai játékokon Hajós Alfréd is úszószámokban diadalmaskodott.

Miért is érdemes az úszást választani mozgásformának?

Medence építése lépésről lépésre

Kicsiktől az idősekig

Az úszás során a légzőrendszer nagy munkának van kitéve, a vízbe merülés és kiemelkedés megterheli a tüdőt. Ám ez a mozgásforma nem csupán a tüdőnket edzi, hanem szinte minden izmunk dolgozik anélkül, hogy különösebben megterhelő lenne a számunkra a mozgás. Nagyon fontos, hogy az úszásnemeket megfelelően végezzük, különben megnőhet a sérülések száma. Sokan például kiemelt fejjel ússzák a mellúszást, ami helytelen, és ilyenkor nagy terhek nehezednek a nyaki izmokra. A mozgás így hosszútávon sokkal fárasztóbb, mintha helyesen végeznék a mozdulatokat, ráadásul a gerinc számára is megterhelő a mozdulatsor. Ha helyesen végezzük az úszást, akkor a közhiedelemmel ellentétben nem a mell, hanem a gyorsúszás a legkevésbé fárasztó és megterhelő úszásnem.

Ezeket olvasta már?

Miért jó úszni?

Az úszás az állóképességi sportok csoportjába sorolható. Képes a szív- és érrendszert, a légzőrendszert, de tulajdonképpen az egész test működését pozitív irányban befolyásolni. Úszás során a testünket pehelykönnyűnek érezzük, így azok is bátran lubickolhatnak a vízben, akik amúgy más sportot nem űzhetnek, például a súlyos izom- vagy ízületi betegségben szenvedők. Sokan úgy vélik, hogy az úszással nem lehet fogyni, de ez nem feltétlenül van így. Az ugyan igaz, hogy a víz sok energiát elvesz tőlünk (óránként 500-700 kalóriát is elégethetünk), és növeli az éhségérzetet, de megfelelő kalória- és szénhidrátbevitel esetében tudunk fogyni is. Ez a mozgásforma az anyagcserére is jótékony hatással van, javítja a sejtek oxigénellátást is.

Lord's of Pool Uszodatechnika

Különféle betegségek kezelésében is nagy segítség a vízi sport. Ilyenek például a különböző degeneratív ízületi betegségek vagy mondjuk a csontritkulás. A csontritkulás mértékét nem lehet ugyan befolyásolni, de a csonttörések megelőzésében nagyon fontos a szerepe van a vízi sportoknak.

Nem csak a testünkre van jótékony hatással a vizes edzés, a szellemi teljesítményünket is nagy mértékben növeli. A mozgás során endorfin termelődik a szervezetben, így a depresszió gyógyításában is kitüntetett figyelmet érdemel.

Kérdése van? – Keressen minket bizalommal